Deltora: Lesy hrôzovlády 1. zv.: Krajina netvorov a kúzel (The Forests of Silence, séria Deltora Quest 1) - Rodda, Emily: 1948-; Repášová, Irena; McBride, Marc; Jodas, Marek: 1962- (Fragment Bratislava, 2005)
Séria Deltora - Krajina netvorov a kúzel si získala obľubu u detí na celom svete a patrí k najznámejším dielam Emily Roddovej. Je to súbor ôsmich kníh, na ktoré voľne nadväzujú ďaľšie pokračovania.
Putovanie troch priateľov pripomína Tolkienovho Pána prsteňov. Aj oni bojujú proti hrozivému nepriateľovi, cestujú v neustálom strachu z prezradenia a ich plán sa zdá byť podobne absurdný ako úloha Tolkienovho hobita Froda zničiť prsteň. Atmosférou rozprávanie je Deltora v mnohom podobná príhodám, ktoré prežívajú deti v knihách C.S. Lewisa, a zároveň predstavuje novodobú paralelu k starým ságam a príbehom o kráľovi Artušovi a Okrúhlom stole.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; fantazijné príbehy; netvory; kúzla; próza; austrálska literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Jodas, Marek (český výtvarník, grafik, typograf. * 27.03.1962 Praha, Česko -)