Čo rozprávali evanjelisti : (Opowieści ewangelistów) - Kosidowski, Zenon: 1898-1978 (Periskop, 1988)
Poľský autor, vedecky eurodovaný biblista a súčasne pôsobivý vykladač a publicista, sa usiluje otvoriť dvere rozumovému poznaniu a vedeckému postupu pri čítaní a výklade Starého zákona, nezanedbateľnej literárnej pamiatke civilizovaných národov starých ľudských kultúr. Zdá sa priam logické, že napísal aj voľné pokračovanie diela Čo rozprávali proroci a že ho významovo zhodne nazval Čo rozprávali evanjelisti. Zaujali ho otázky typu - kto bol Ježiš z Nazaretu, kde a kedy sa narodil, ako a čím pôsobil na ľudí aj na celé spoločenstvá, ďalej čo o ňom, jeho rodine, jeho apoštoloch a ich osudoch vedeli starí Rimania a Židia, ako vnímali a posudzovali kresťanské hnutie...