Olejkár. Od Silvestra do Troch kráľov: Povesť z počiatku 14. stor - Hurban, Jozef Miloslav, 1817-1888 (Tatran, 1977)
Olejkár je kniha, ktorá vyšla v nakladateľstve Tatran ako zväzok edície Čítanie študujúcej mládeže v roku 1977, a ktorú napísal slovenský dejateľ a prvý slovenský predseda Slovenskej národnej rady Jozef Miloslav Hurban. V knihe sú dva príbehy, Olejkár ľ historická povesť zo 14. storočia, satirická noveleta Od Silvestra do Troch kráľov a 8 strán obrazovej prílohy. Autor postavu Matúša Čáka Trenčianskeho v diele Olejkár idealizuje a glorifikuje.