Tam za vodou - Páral, Vladimír, 1932- (Dialog, 1995)
Autor vkladá dej na breh Slapského jazera. Aktéri románu sú pravidelní výletníci Slapskej zátoky. Vytvorí si rozprávkový svet s kráľom a kráľovnou ... Žijú tento svet vo Slapskej zátoke o prázdninách. Doma v Prahe zase prežívajú svoje denné traumy. Niektorým sa zmení svet natoľko, že svoju rozprávku si prenesú domov.