Gýmešský hárem - Zrubec, Laco: 1931-2011 (Vydavateľstvo S-Glóbus, 1990)
Na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami sa na severnej strane Tribečského masívu vypínajú zrúcaniny Gýmešského hradu z 13. storočia. Hrad patril rodine Forgáčovcov. Ich posledný potomok Karol (1825-1911) zomrel ako starý mládenec. To, že sa neoženil, však ešte neznamenalo, že by nemiloval ženy. Gróf Karol na hrade otvoril "červený salón", v ktorom sa schádzala okolitá šľachta a bohatí zemepáni. Dvorná dohadzovačka Žambokrekyová mala na starosti, aby v salóne nechýbali mladé a povoľné dievčatá. Po smrti grófa Karola až osemdesiat žien dokazovalo, že ich deti sú potomkami pôžitkárskeho šľachtica. Príbeh Laca Zrubca je zároveň aj svedectvom o živote a zvyklostiach v tomto zaujímavom regióne počas rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie.