Zápisky malej gymnazistky - Čárska, Lýdia Aleksejevna, 1875-1937 (Prekladová tvorba, 1997)
Bolo jedno dievčatko, ktoré sa volalo Lena a mama jej zomrela. Potom odišla bývať ku strýkovi, ktorý bol bohatý. Keď k nemu prišla, všetci ju odcudzovali a robili jej zle. Keď prišiel večer, jej bratranci a sesternice už na ňu niečo chystali, aby z toho mala zle. Najprv rozbili vázu a povedali to na ňu. Bola to jej strýkova najobľubenejšia váza. Keď strýko prišiel, hneď ju vadil a kričal na ňu.