Zápisky malej gymnazistky - Čárska, Lýdia Aleksejevna, 1875-1937; Jasenovcová, Lýdia; Danayová, Ružena (Arkus Senica, 1997)
Bolo jedno dievčatko, ktoré sa volalo Lena a mama jej zomrela. Potom odišla bývať ku strýkovi, ktorý bol bohatý. Keď k nemu prišla, všetci ju odcudzovali a robili jej zle. Keď prišiel večer, jej bratranci a sesternice už na ňu niečo chystali, aby z toho mala zle. Najprv rozbili vázu a povedali to na ňu. Bola to jej strýkova najobľubenejšia váza. Keď strýko prišiel, hneď ju vadil a kričal na ňu.
Keď bolo viac problémov, dali ju do internátu. V internáte si našla kamarátku, ktorá mala tiež také problémy ako ona. Keď jej raz pomohla, tak všeci videli že Lena je dobré dievča a poslali ju domov. Všetci sa tam s ňou potom rozprávali, kamaráti a ospravedlňovali sa jej. Lena im prepáčila a všetko bolo inak. Bola šťastná, že už má kamarátov a rodinu ktorá jej verí a dôveruje.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; realistické romány; dievčenské romány; osudy detí; siroty; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov