Jediná láska : (Only Love) - Segal, Erich, 1937-2010 (Slovenský spisovateľ, 1998)
V románe si Matthew ťažko vyberá jednu z dvoch životných ciest, pre ktoré cíti povolanie: má byť klaviristom či lekárom? Túžba pomáhať trpiacim ho privedie k tomu druhému, veď ako by mohol vnímať umenie človek, ktorý znáša ukrutnú fyzickú bolesť? Tak sa Matthew dostáva najskôr do Afriky, kde prináša úľavu tým najbiednejším, a potom do dokonale vybaveného laboratória v New Yorku. Tam pracuje na novom, prevratnom spôsobe liečenia rakoviny. Aj v láske ho priťahujú dve celkom rozličné ženy? jedna je čelistka, druhá lekárka. So Silviou z Matthewowho života odchádza aj hudba. Môže sa však zo srdca muža načisto vytratiť žena, s ktorou prežil toľké chvíle šťastia a porozumenia?Ktorá je jeho celoživotná a jediná láska?