Čierny opál : (Destiny Strikes Twice) - Holt, Victoria (Slovenský spisovateľ, 1995)
Za honosnými priečeliami idylických šľachtických sídel striehnu staré viny, podvody a úklady. Ohrozujú aj šťastie malej Carmel, ktorú jednej jari našli pod azalkovým kríkom. Dievčatka sa ujala majiteľka kaštieľa a jej brat námorný kapitán Toby. S ním sa Carmel dostane aj do ďalekej Austrálie - vysnívanej krajiny opálov. Po jeho smrti zatúži znovu uvidieť sídlo, v ktorom prežila detstvo. Nájde ho však opustené a v rozklade. Napriek tragédii, čo postihla obyvateľov kaštieľa, sa pre krásnu Carmel v ďalekej Austrálii chystá svadobný dar - nádherný čierny opál.