Napriek všetkému povedať životu áno : (...trotzdem Ja zum Leben sagen) - Frankl, Viktor Emil, 1905-1997 (Slovenský spisovateľ, 1998)
V decembri roku 1945 zapísal svetoznámy psychiater Viktor Emanuel Frankl svoje zážitky z koncentračného tábora celkom spontánne, v priebehu niekoľkých dní. Po rokoch vyšiel v Amerike preklad tejto správy, ktorý dosiahol 62 nových vydaní a predalo sa z neho viac ako dva milióny výtlačkov. Po oslobodení koncentračného tábora zrealizoval V. Frankl myšlienku, ktorá sa zrodila už v táboroch: v dramatickej skici zachytil celkom konkrétne to, čo prežil on osobne. Tak vznikol druhý diel tejto knihy, dokumentárna "divadelná hra". Vyšla roku 1948 v časopise "Brenner".