Doktor z hôr 1: Svokor a zať (Der Bergdoktor) - Scheibler, Susanne, 1936-2003; Ličková, Marta, 1926-; Čižmárik, Rudolf, 1949-2008; Fabianová, Viera (Media klub Bratislava, 1996)
Príbeh lekára, ktorý sa ožení s dcérou horského zverolekára, ale odmietne praxi v alpskej dedine a ide za kariérou do Mníchova. Nešťasní náhodou príde jeho manželka pri autonehode o život a svokor mu túto udalosť dáva za vinu. Dôjde k rozkolu, ktorý vyústi takmer zo strany zverolekára (svokra) v nepriateľstvo. Zmierenie tých dvoch zariadi gazdiná zverolekára a priláka zaťa lekára, aby začal praxi u nich na horách. Vplyvom lavíny príde lekár o život a namiesto neho nastúpi nový mladý lekár a dediny tak konečne získala opäť svojho lekára, ktorý poskytuje všestranné služby obyvateľom hôr tak, ako je to bežné odjakživa u vidieckych lekárov.
Keywords: romány autorské; realistické romány; profesijné romány; lekárske prostredie; sfilmované romány; próza; Čižmárik, Rudolf (slovenský básnik, prozaik, publicista a prekladateľ, 18.07.1949 Šoporňa - 10.03.2008 Bratislava); nemecká literatúra - texty; Scheibler, Susanne, pseudonymy: Ruth Bernstorff, Ulla Birkenstein, Olivia Morton, Vera Vidal, Susanne Roland, Louise de Ronda, Susanne Moderate (bola nemecká spisovateľka. * 06.10.1936 Stralsund, Nemecko - 25.08.2003 Stralsund, Nemecko)