Hľadači opálov - Shaw, Patricia, 1929- (Ikar, 2002)
Írsku rodinu Courtovcov prenasleduje bieda, a tak Trella Courtová nemá na výber: Brodie, jej švagor, musí odísť z domu, aby bolo o jedny hladné ústa menej. Zatrpknutý Brodie odchádza do Dublinu a odtiaľ do nehostinnej Austrálie. V Brisbane sa dá najať do práce na fairleovskú dobytčiu farmu, a tu prvý raz v živote vidí vo výklade trblietavý opálový náhrdelník. Prisahá, že jedného dňa bude dobýjať v bani tieto lákavé kamene. Jeho odchod za touto vidinou urýchli Vivien, jeho panovačná milenka, pred ktorou chce Brodie uniknúť...