Bankár (Banker) - Francis, Dick, 1920-2010; Kořínek, Otakar, 1946-; Grečner, Dušan, 1944-2015 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 2002)
Jeden z Francisových vysoko ocenených príbehov, kde sa o rozlúštenie záhady usiluje hrdina s civilným povolaním - detektív amatér. Tentoraz je ním mladý finančník Tim Ekaterin, potomok zakladateľa obchodnej banky, v ktorej je zamestnaný a ktorej odporučí schváliť pôžičku na kúpu ušľachtilého žrebca. Vtedy ešte netuší nič o čiernych kšeftoch súvisiacich s podávaním drog dostihovým favoritom. V snahe zachrániť banke ohrozené milióny zabŕdne do nepríjemností, o akých sa mu ani nesnívalo. Ak si však chce zachrániť kožu, nemôže cúvnuť...
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; Francis, Dick, vlastným menom Richard Stanley Francis (britský spisovateľ detektívnych románov. Tento bývalý džokej si získal dobré meno ako autor detektívok z dostihového prostredia, 31.10.1920 Lawrenny, Wales - 14.02.2010 Kajmanské ostrovy); anglická literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko - 20.09.2015 Bratislava, Slovensko)