Život básne a báseň života: Úvahy o umení - Rúfus, Milan, 1928-2009 (Prameň, 2002)
Záverečná časť reprezentačného výberu nebásnického diela Milana Rúfusa Život básne a báseň života. Po knihách Epištoly staré i nové a Rozhovory so sebou i s tebou prináša tento výber Rúfusove úvahy o literatúre a výtvarnom umení. V desiatich častiach tohto súboru autor od všeobecných úvah o básnickej tvorbe prechádza k významných slovenským osobnostiam, komentuje vlastnú tvorbu, cez rad portrétov sa venuje českej poézie i próze ( Mácha, Neruda, Kundera, Hrubín) a zasvätene hovorí aj o slovenskom výtvarnom umení a jeho tvorcoch ( Fulla, Sokol, Martinček, Laluha). Rúfusove úvahy majú podobu premyslených a domýšľaných reflexii, za ktorými cítiť bezprostrednú skúsenosť a poznanie, aj osobnostné nasedenie a mravnú odvahu. Rúfusove úvahy o umení tvoria integrálnu súčasť jeho básnického diela.