Ponitrianske povesti a povrávky - Zemaníková, Zuzana, 1948- (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2001)
Súbor povestí z oblasti starobylého Ponitria. Dozviete sa v nich, ako Pribina prišiel o vládu nad Nitrou, o meči kráľa Svätopluka, ktorí zazvoní, keď je v krajine zlo, o Tatároch, čo neodolali burčiaku a doplatili na to, o perlách grófky Forgáčovej, ako Cigáni zachránili Gýmeš, ako Turci dobyli Nové Zámky i Šurany a ako sa ich panstvo napokon pominulo a iné povesti, poviestky i klebietky z tohoto bájami bohato opradeného kraja.