Dievča s perlovou náušnicou : (Girl With a Pearl Earring) - Chevalier, Tracy, 1962- (Slovenský spisovateľ, 2000)
Román o zápase medzi nevinnosťou a láskou k umeniu i mužovi, napísaný podľa Vermeerovho známeho obrazu.