Nočný vlak : (Night Train) - Amis, Martin, 1949- (Slovenský spisovateľ, 1998)
Autorov v poradí deviaty román Nočný vlak, ktorý vyšiel v Anglicku roku 1997, s hlbokým psychologickým podtextom a originálnymi prvkami tzv. mystery story, sa odohráva v sugestívnej atmosfére amerického veľkomesta, pripomínajúcej nočnú moru. V príbehu podanom z autentického zorného uhla policajtky oddelenia vrážd, kde aj ten navonok najbanálnejší dialóg nadobúda hlboké symbolické podtóny, Amis sa zaoberá otázkou ľudskej existencie na tomto svete v súvislosti s jej miestom vo vesmíre a všetkým, čo oddávna dráždi ľudskú fantáziu.