V zajatí prílivu - Harris, Joanne, 1964- (Ikar, 2003)
Malý bretónsky ostrov Le Devin má tvar podobný postave spiacej ženy. V hlave má dedinku Les Salants, zatiaľ čo prosperujúcejšie mestečko La Houssiniére leží na jej nohách. Túto vzdialenosť možno prejsť za hodinu, no v podstate majú k sebe veľmi ďaleko, pretože medzi nimi vládne odveká nevraživosť. Súperia o jedinú pláž ostrova, ktorá je zároveň hlavným zdrojom príjmov. Obyvatelia Les Salants hovoria, že keď pobozkáte nohy ich patróna a trikrát si odpľujete, niečo, čo ste stratili, sa vám vráti. A tak sa Madeleine, ktorá vyrástla na ostrove, vracia po desiatich rokoch z Paríža. Toto miesto ju priťahuje a nikdy sa nikde necítila doma, len tu. Hoci bola Madeleine dlho preč, zakrátko sa spojí s ďalšími stratenými dušami mestečka do boja o prežitie a záchranu. No jej pokusy o premenu umierajúcej komunity má nepredvídané následky. Spolu s dedinkou Les Salants ožívajú aj tragické udalosti z minulosti, vrátane hrozného tajomstva, ktoré dodnes máta Madeleininho otca.