Montauk - Frisch, Max, 1911-1991; Humajová, Daniela, 1955-; Gális, Jozef, 1939- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1996)
Rámec vyprávění tvoří společně strávený víkend stárnoucího spisovatele Maxe Frische a o více než třicet let mladší Američanky Lynn v malém letovisku s indiánským názvem Montauk na severním výběžku Long Islandu. Přítomnost s Lynn dává spisovateli nahlédnout nejen jejich krátký vztah a události jeho pobytu ve Spojených státech, kam byl jako úspěšný spisovatel pozván na přednášky a k rozhovorům, ale především vlastní minulost. Spisovatelovy vzpomínky jsou silně autobiografické, zmiňované události skutečně patří autoru Maxi Frischovi. Text má místy pro svou otevřenost a proklamovanou upřímnost deníkový charakter. Max Frisch popisuje svou dráhu literáta, vzpomíná na práci novináře pro Neue Zürcher Zeitung a na profesi architekta, kterou zvolil jako protiváhu psaní, která ho ale od psaní stejně neodvedla. Neustálé reflexe svého postavení jako spisovatele ale napovídají, že nejde ani o deník, ani o memoáry, ani o zpověď, ale o další literární obraz, tentokrát sebe sama.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; spoločenské romány; Frisch, Max, (švajčiarsky dramatik, prozaik, 1911-1991); próza; švajčiarská literatúra - texty; Frisch, Max (švajčiarsky architekt, prozaik, dramatik a esejista. Študoval germanistiku a forenznú psychológiu 20. storočia. Nar. 15.05.1911 Zürich - 04.04.1991 Zürich, Švajčiarsko)