Kliatba zlatej sochy : (The Lydian Baker) - Wishart, David, 1952- (Ikar, 2004)
Marcus Corvinus žije v Rímom ovládaných Aténach so svojou manželkou Perillou. Je to bohatý a ako rímsky občan mimoriadne vážený človek. Jedného dňa dostane list od svojho nevlastného otca, zberateľa starožitností, ktorý ho žiada, aby mu sprostredkoval kúpu Pekárky ľ akejsi veľmi vzácnej sochy spred 600 rokov. Napriek tomu, že opovrhuje otcovým koníčkom, má zmysel pre rodinu a, navyše, jeho manželka, ktorú nadovšetko miluje, sa tiež zaujíma o umenie. Tá mu pri obede nenápadne nadškrtne, že spomínaná socha je celá zo zlata. V tej chvíli sa o ňu začne zaujímať aj Corvinus a vyberie sa za Argaiom, údajným majiteľom sochy. Toho však nasledujúci deň nájdu mŕtveho. Zisťuje, že na sochu, ktorú pred 600 rokmi daroval lýdsky kráľ delfskej veštiarni, je vraj uvalená kliatba ľ každého, kto sa sochy dotkne, postihne krutá smrť. Ale kde sa nachádza Pekárka? Prečo zomrel jej majiteľ? A je socha naozaj originál? Corvinus, ktorý v sebe nezaprie detektívneho ducha, začína pátrať po odpovediach na vlastnú päsť.