Rozprávky z ostrova orchideí - Moric, Rudo: 1921-1985 (Mladé letá, 1976)
Keď som chodil po Kube, usiloval som sa vidieť a počuť čo najviac. A medzitým ma zaujímali aj kubánske ľudové rozprávania. Za pomoci priateľov, ktorým ďakujem, počul i zapísal som si viacero motívov, často len útržkov zo starých bájí. Vybral som tie, ktoré hovoria o živote i osudoch Indiánov, pôvodných obyvateľoch kubánskeho ostrova, a spracoval som ich do rozprávok. A pretože mi ktosi na Kube povedal, že ich šťastné číslo je sedmička, napísal som rozprávok sedem. Aj takto chcem popriať veľa šťastia kvitnúcemu ostrovu Kube a jej ľudu.