Vraky plné pokladov - Vároš, Milan, 1937- (Mladé letá, 2002)
Hľadačom pokladov a podmorským archeológom sa podarilo v posledných rokoch nájsť mnoho vrakov historických, slávnych i neznámych lodí s prekvapujúcimi vzácnosťami. Cenné nálezy vzrušili historikov a iných odborníkov, obohatili naše vedomosti o dávnych stáročiach a viaceré múzeá. Žiaľ, zlaté mince, rozličné predmety a pamiatky z vrakov neraz putujú na medzinárodné dražby v New Yorku a inde a z nich do súkromných zbierok.