Vraky plné pokladov - Vároš, Milan, 1937- (Mladé letá Bratislava, 2002)
Hľadačom pokladov a podmorským archeológom sa podarilo v posledných rokoch nájsť mnoho vrakov historických, slávnych i neznámych lodí s prekvapujúcimi vzácnosťami. Cenné nálezy vzrušili historikov a iných odborníkov, obohatili naše vedomosti o dávnych stáročiach a viaceré múzeá. Žiaľ, zlaté mince, rozličné predmety a pamiatky z vrakov neraz putujú na medzinárodné dražby v New Yorku a inde a z nich do súkromných zbierok.
V knihe defilujú tragédie desiatok ľudí s drahocenným nákladom - neraz v širokých spoločenských súvislostiach, lebo to boli aj plachetnice dobyvateľov a vojnové lode.
Kniha známeho autora literatúry faktu (jeho kniha Osudy zlatých pokladov vyšla vo viacerých krajinách) je doplnená bohatou obrazovou prílohou.
Keywords: dejiny lodné; lode potopené; vraky lodné; poklady podmorské; faktografická literatúra; knihy populárno-náučné pre deti; Vároš, Milan (slovenský spisovateľ a redaktor. Autor literatúry faktu. * 30.03.1937 Bytča, Slovensko -)