Bez mamičky: Príbeh siroty, ktorá hľadá materinskú lásku - Čárska, Lýdia Aleksejevna: 1857-1937 (Práca, 1994)
Citlivý príbeh dievčaťa, ktorému matka zomrela pri pôrode. Vychoval ju starostlivý a láskavý otec a dobré tety. Ľudka Voronská je obklopená láskou, toleranciou a pozornosťou. Prežila krásne detstvo bez mráčika starostí, pochybností a žiaľu. Jej trápenie a duševné krízy sa začali až jej príchodom do dievčenského ústavu. Nespútaná a úprimná Ľudka prestala byť stredobodom pozornosti. Sama so sebou zvádzala vnútorný boj, lebo sa hnevala na milovaného otca, ktorý sa znova oženil. Nenávidela macochu, odmietala sa stýkať s rodinou. Pokúsila sa o útek. Vďaka svojej úprimnosti a pravdovravnosti si však získala úctu vychovávateliek a dôveru priateliek. Román vrcholí citovým prerodom hrdinky. V obetavej sestre Anne, ktorá jediná bola ochotná sa starať o ňu počas ťažkej a nákazlivej choroby. Spoznáva svoju macochu, jej veľkodušnosť a materinský cit.