Bez mamičky: Príbeh siroty, ktorá hľadá materinskú lásku - Čárska, Lýdia Aleksejevna: 1857-1937; Klimová, Mária, ml.; Nágel, Dušan: 1949-; Nágel, Dušan: 1949- (Bratislava Práca, 1994)
Citlivý príbeh dievčaťa, ktorému matka zomrela pri pôrode. Vychoval ju starostlivý a láskavý otec a dobré tety. Ľudka Voronská je obklopená láskou, toleranciou a pozornosťou. Prežila krásne detstvo bez mráčika starostí, pochybností a žiaľu. Jej trápenie a duševné krízy sa začali až jej príchodom do dievčenského ústavu. Nespútaná a úprimná Ľudka prestala byť stredobodom pozornosti. Sama so sebou zvádzala vnútorný boj, lebo sa hnevala na milovaného otca, ktorý sa znova oženil. Nenávidela macochu, odmietala sa stýkať s rodinou. Pokúsila sa o útek. Vďaka svojej úprimnosti a pravdovravnosti si však získala úctu vychovávateliek a dôveru priateliek. Román vrcholí citovým prerodom hrdinky. V obetavej sestre Anne, ktorá jediná bola ochotná sa starať o ňu počas ťažkej a nákazlivej choroby. Spoznáva svoju macochu, jej veľkodušnosť a materinský cit.
Pre čitateľov od 10 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; príbehy o deťoch; siroty; próza; ruská literatúra - texty; Čárska, Lýdia Aleksejevna, vlastným menom Čurilovová (bola ruská svetoznáma spisovateľka. Absolvovala dievčenskú školu v Petrohrade, neskôr bola herečkou, písala verše pre deti, najmä však dievčenské romány a knihy pre ženy. * 1857 Rusko - 1937 Rusko); Nágel, Dušan (slovenský maliar, ilustrátor, tvorca poštových známok a voľnej tvorby. Nar. 28.12.1949 Rimavská Sobota -); pre čitateľov od 10 rokov