Pod kopytami stád - L'Amour, Louis, 1908-1988 (Slovenský spisovateľ, 1996)
Kniha Pod kopytami stád prináša dva príbehy drsných chlapov v ešte drsnejšej dobe, keď platilo len jedno: "Drž sa svojho - dobytka, koní, zeme i žien, a ak bude treba, tak aj zabi!" Príbeh KILLOE nás prenesie do roku 1858, keď začalo byť v Texase tesno, lebo osadníkov a najmä desperátov pribúdalo zo dňa na deň. A tak Dan Killoe vedie osídlencov spolu so stádami dobytka na západ hľadať zasľúbenú zem. Otis CHANCY z druhého príbehu má podobný osud - ako deväťnásťročný nemá nič a učí sa tvrdým pravidlám života amerických pionierov, aby čoskoro zistil, že iba on je pánom svojho osudu.