Čo rozprávali proroci (Opowieści biblijne) - Kosidowski, Zenon: 1898-1978; Marušiak, Jozef: 1932-; Michaláč, Jozef: 1944-; Červeňanský, Mikuláš: 1939-2005 (Bratislava Obzor, 1985)
Autorovi v knihe išlo o to, aby sa čitatelia zoznámili s obsahom biblie a čítali ju tak, ako ju dnes číta veda. Preto zvolil dvojkoľajnú kompozíciu knihy: zvlášť obsah biblie a zvlášť komentár. Pri parafrázovaní biblického textu sa usiloval podať ho pokiaľ možno čo najkomunikatívnejšie, aby ho dnešný čitateľ mohol čítať bez námahy a sústrediť svoju pozornosť predovšetkým na obsahové hodnoty.
Obsah: Úvod. Od stvorenia sveta po vežu Bábel. Prekvapujúce objavy o stvorení sveta, raji, potope a babylonskej veži. Abrahám, Izák a Jákob. Pravda a legenda o patriarchoch. Jozefove búrlivé príhody. Ľudová báj alebo pravda? Mojžiš. Mojžiš v svätožiare mýtov
Józua a sudcovia. Epocha boja a heroizmu. Zlatý vek Izraela. Pravda a legenda o zakladateľoch izraelskej monarchie. Izrael a Judea. Šesť biblických povestí. Povzbudzujúce ľudové povesti. Chronologická tabuľka. Bibliografia. 74 zázn. v slov., angl., nem., poľ. a franc.
Keywords: dejiny náboženstva; náboženstvo; proroci; kresťanstvo; biblia; Kosidowski, Zenon (bol poľský spisovateľ, esejista, básnik. * 22.06.1898 Inowrocław, Poľsko - 14.09.1978 Varšava, Poľsko); ateizmus; biblické príbehy; legendy; Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, redaktor. Nar. 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); Červeňanský, Mikuláš (slovenský reštaurátor a múzejník. * 1939 Slovensko - 2005 Slovensko); ľudové povesti; náboženstvo kresťanské; próza; poľská literatúra - texty