Olejkár: Povesť z počiatku 14. stor - Hurban, Jozef Miloslav, 1817-1888 (Čítanie študujúcej mládeže, 1968)
Čitateľovi sa v knihe predstavia dve najčítanejšie autorove diela. Prvou je historická povesť zo 14. storočia Olejkár. Na pozadí historických udalostí hrdinskej osobnosti Matúša Čáka prináša táto próza dobrodružný príbeh, plný napínavého deja, úkladov a zvratov. Druhá próza Od Silvestra do Troch kráľov je ladená humorne. Autor v nej ostrie svojej satiry zameral proti malomeštiackemu skupáňovi, v širších súvislostiach proti malomestskej pýche, proti zhonu za majetkom, proti nevzdelanosti.