Luskáčik a Myší kráľ : (Nussknacker und Mausekönig) - Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus, 1776-1822 (Mladé letá, 1968)
A tak sa Marienka stala Drozdíkovou nevestou. A ako sa hovori, po roku si ju odviezol na zlatom koči, ťahanom striebornými tátošmi. Na svadbe tancovalo dvadsaťdvatisíc nádherných, perlami a diamantami zdobených figúrok. A Marienka sa stala kráľovnou v krajine, kde stále žiaria vianočné lesy, kde sú priehľadné marcipánové zámky, slovom, kde sú tie najnádhernejšie a najzázračnejšie veci, len sa treba vedieť dívať.