Luskáčik a Myší kráľ (Nussknacker und Mausekönig) - Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus, 1776-1822; Barlíková, Alena; Brunovský, Albín, 1935-1997 (Bratislava Mladé letá, 1968)
A tak sa Marienka stala Drozdíkovou nevestou. A ako sa hovori, po roku si ju odviezol na zlatom koči, ťahanom striebornými tátošmi. Na svadbe tancovalo dvadsaťdvatisíc nádherných, perlami a diamantami zdobených figúrok. A Marienka sa stala kráľovnou v krajine, kde stále žiaria vianočné lesy, kde sú priehľadné marcipánové zámky, slovom, kde sú tie najnádhernejšie a najzázračnejšie veci, len sa treba vedieť dívať.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; rozprávky o zvieratách; nemecké rozprávky; próza; nemecká literatúra - texty; Hoffman, Ernest Theodor Amadeus (nemecký romantický spisovateľ, hudobný skladateľ, dirigent, kritik, maliar a režisér. Autor groteskných strašidelných príbehov a románov, 24.01.1776 Kaliningrad - 25.06.1822 Berlín); Brunovský, Albín (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvarných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu, národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov