Smrť Jánošíkova - Botto, Ján, 1829-1881 (Školská knižnica, 1962)
Ján Botto sa verejnosti prezentoval Smrťou Jánošikovou, baladami, povesťami i vlasteneckými a príležitostnými básňami. V tomto diele autor chce zobraziť Jánošíka ako junáka slobody. Nechce opísať jeho hrdinské skutky, ale chce vyjadriť svoje city, ťažký osud poddaných, bezradnosť a odvahu slovenského národa.