Prázdniny na planéte Coleida (Devočka s Zemli) - Bulyčov, Kirill, 1934-2003; Slobodníková, Viktória; Krčméry, Tomáš, 1950-; Dúbravová, Ružena (Pravda Bratislava, 1978)
Spisovateľ Kir Bulyčov najskôr napísal vedecko fantastický príbeh o dievčatku, ktorému sa nič nestane. Alica je dievčatko, ktoré žije v 21. storočí so všetkými výdobytkami modernej doby. Jej otec je riaditeľ ZOO a matka vesmírna architektka.Alica je šikovná, detsky bezprostredná a vynachádzavá a tak rieši a najzložitejšie situácie, kedy sú bezradní aj vážení profesori. V tomto vydaní kniha obsahuje tri príbehy: Dievčatko, ktorému sa nič nestane, Alicino putovanie a Alicine narodeniny. Knihy s ďalšími príbehami Alice sú Prádzniny v ríši rozprávok - Tri fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti a Zajatci asteroidu - Tri ďalšie fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; sci-fi; humoristické romány; próza; Bulyčov, Kirill, vl. m. Igor Vsevolodovič Možejko (ruský svetoznámy spisovateľ, historik, 18.10.1934 - 05.09.2003); ruská literatúra - texty; Krčméry, Tomáš (slovenský akademický maliar. Študoval na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie pod vedením profesorov Vincenta Hložníka, Albína Brunovského a Oresta Dubaya. Od ukončenia štúdia sa venuje maľbe, kresbe, grafike a knižnej ilustrácii. V poslednej dobe v jeho tvorbe prevažuje štýl, ktorý sa nazýva continuous line drawing (ide o kresby nakreslené jedným ťahom). * 1950 Bratislava, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov