Doktor Jesenius: Životopisný román o Jánovi Jeseniovi - Zúbek, Ľudo, 1907-1969 (Tatran, 1956)
O doktorovi Jeseniovi, vynikajúcom chirurgovi, učencovi a politikovi 17. storočia, hovoria dnes učebnice dejepisu a náučné slovníky veľmi skúpo. Zapadol prachom storočí ako neopatrovaný obraz. A neprávom.