Bezradnosť náhlej osamotenosti - Habaj, Ivan, 1943- (Erb, 1988)
V súbore poviedok Bezradnosť náhlej osamotenosti sa stretávame najmä so staršími a starými ľuďmi z postupne sa vyľudňujúcich južanských osád. Autor sonduje zväčša v pochmúrnych osudoch, plných protikladov, bolesti nesplnených očakávaní, sklamania v ľuďoch, ktorí silou pevnej južanskej vôle bojujú svoj osamelý boj proti osudu.