Panoptikum: Panoptikum starých kriminálních příběhů. Panoptikum hříšných lidí. Panoptikum města pražského - Marek, Jiří, 1914-1994 (Československý spisovatel, 1984)
Náhoda je podľa citátu z klasikov jav záhadný, no pre políciu môže byť užitočný, takže nedobre robí, kto ju podceňuje. Žhář je príbeh z vidieka, a preto v ňom vystupujú policajti a samozrejme starý pán riadiaci, ktorý čitateľa hravo presvedčí, aká je dôležitá znalosť pravopisu. Atrapa toto slovo je vykladané ako nástraha a klam, pretože v príbehu ide o lásku. V knihe sú ďalšie kriminálne príbehy z doby prvej republiky, napísané na základe skutočných udalostí, ktoré sa kedysi stali senzáciami: Lodní uzel, Svědomí, Skříň, Muž v černém, Kdo šetrí, má za tři, Vrah, Přísaha, Otisk prstu, Lady Macbethová z Vinohrad, Malý a velký, Hra, Arcivévoda, Špión, Spravedlnost. Kniha, ktorá akoby v mnohom nadväzovala na dva známe súbory Čapkových detektívnych poviedok, je v nich podobná ľudská chápavosť a láskavosť, vtip, humor a dar živého slova.