Panoptikum: Panoptikum starých kriminálních příběhů. Panoptikum hříšných lidí. Panoptikum města pražského - Marek, Jiří, 1914-1994; Lhoták, Kamil, 1912-1990 (Československý spisovatel Praha, 1984)
Náhoda je podľa citátu z klasikov jav záhadný, no pre políciu môže byť užitočný, takže nedobre robí, kto ju podceňuje. Žhář je príbeh z vidieka, a preto v ňom vystupujú policajti a samozrejme starý pán riadiaci, ktorý čitateľa hravo presvedčí, aká je dôležitá znalosť pravopisu. Atrapa toto slovo je vykladané ako nástraha a klam, pretože v príbehu ide o lásku. V knihe sú ďalšie kriminálne príbehy z doby prvej republiky, napísané na základe skutočných udalostí, ktoré sa kedysi stali senzáciami: Lodní uzel, Svědomí, Skříň, Muž v černém, Kdo šetrí, má za tři, Vrah, Přísaha, Otisk prstu, Lady Macbethová z Vinohrad, Malý a velký, Hra, Arcivévoda, Špión, Spravedlnost. Kniha, ktorá akoby v mnohom nadväzovala na dva známe súbory Čapkových detektívnych poviedok, je v nich podobná ľudská chápavosť a láskavosť, vtip, humor a dar živého slova.
Soubor Panoptikum starých kriminálních příběhů obsahuje více či méně slavné případy vrchního policejního rady Knotka, jeho nástupce rady Vacátka a členů mordparty. V každém příběhu díky jemnému humoru a jazykovému mistrovství Jiřího Marka ožívá především nostalgický svět prvorepublikové Prahy a jejích tehdejších periferií, spolu s řadou osobitých postav, které prožívají všední dramata s nešťastnými, ale někdy i se šťastnými konci. Většina povídek z tohoto souboru se dočkala seriálové či filmové podoby.
Keywords: poviedky autorské; detektívne poviedky; kriminálne poviedky; prvá republika; r. 1918-1938; Marek, Jiří, vlastným menom Josef Jiří Puchwein (bol český spisovateľ, pedagóg, novinár, filmový a televízny scenárista, spolupracovník rozhlasu. * 30.05.1914 Praha, Česko - 10.12.1994 v Prahe, Česko); skutočné príbehy; sfilmované príbehy; próza; česká literatúra - texty; Praha; Praha; Lhoták, Kamil (bol maliar, grafik a ilustrátor. Bol jedným zo zakladajúcich členov Skupiny 42. * 25.07.1912 Praha, Česko - 22.10.1990 Praha, Česko)