Dvanáct křesel: Román zo súčasného života : (Dvenadcať stuľjev) - Iľf, Iľja, 1897-1937; Petrov, Jevgenij, 1903-1942 (Máj, 1987)
Autori Dvanástich stoličiek a Zlatého teľaťa (Zolotoj Telenok) stoja v svojich románoch na pozícii jasnej a nedvojzmyselnej. Nedeklarujú svoju lásku k sovietskemu zriadeniu a sovietskemu spôsobu života na každej stránke, ale touto láskou sú preniknuté stránky oboch kníh.