Dvanáct křesel: Román zo súčasného života (Dvenadcať stuľjev) - Iľf, Iľja, 1897-1937; Petrov, Jevgenij, 1903-1942; Slabihoudová, Naděžda, 1922-; Hrala, Milan; Kovařík, Jindřich; Ziegler, Zdeněk, 1932-; Tesařová, Jitka (Praha Lidové nakladatelství, 1987)
Autori Dvanástich stoličiek a Zlatého teľaťa (Zolotoj Telenok) stoja v svojich románoch na pozícii jasnej a nedvojzmyselnej. Nedeklarujú svoju lásku k sovietskemu zriadeniu a sovietskemu spôsobu života na každej stránke, ale touto láskou sú preniknuté stránky oboch kníh.
Lenin a Stalin by boli šokovaní, aký akčný a humorom nabitý príbeh sa môže odohrávať
v boľševickej realite vytvorenej ich zločineckými mozgami. Brilianty nesmiernej hodnoty sú ukryté v jednej z dvanástich čalúnených stoličiek madam Petuchovovej. Divoký západ nebol nikdy tak nebezpečný ako boľševické Rusko v časoch, keď Ostap Bender so svojim kumpánom putoval za týmto pokladom.
Pripravte svojich susedov na salvy smiechu, ktoré sa budú ozývať z vášho príbytku pri čítaní tejto obrovskej srandy. Chrumkavý text nenechá vašu bránicu ani na chvíľu v kľude.
Akčný a nesmierne vtipný príbeh Dvanásť stoličiek sa zaradí medzi klenoty vašej knižnice. O jeho kvalitách svedčí aj fakt, že poslúžil ako námet k ôsmym filmovým prepisom a viacerým divadelným dramatizáciám. Najznámejším je rovnomenný americký film držiteľa Oscara Mela Brooksa z roku 1970.
Doslov: Smích stále živý.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; humoristické romány; satirické romány; sfilmované romány; próza; Iľf, Iľja, vlastným menom Ilya Arnoldovy Faynzilberg (ruský spisovateľ, novinár. * 1897v Odese, Ukrajina -1937 Ukrajina); ukrajinská literatúra - texty; Petrov, Jevgenij, vlastným menom Jevgenij Petrovič Katajev (ruský spisovateľ, novinár. Bol významným humoristom a satirik. Pochádzal z rodiny stredoškolského profesora. Bol bratom Valntina Katajeva a jeho detstve sa odráža v slávnom románe Na obzore plachta biela. Po maturite na gymnáziu prešiel radom profesií - bol vyšetrovateľom Odeská kriminálky, redaktorom a nakladateľským pracovníkom. Zahynul v troskách lietadla ako vojnový spravodajca. * 1903 v Odese, Ukrajina - 1942 zahynul na fronte, Sovietsky zväz)