Dom duchov (La casa de los espiritus) - Allende, Isabel, 1942-; Srnenská, Jarmila, 1928-; Noskovičová, Nelida, 1940-; Cipár, Miroslav, 1935-; Imro, Igor, 1943- (Slovart Bratislava, 1982)
Román Dom duchov vystavala Allendeová na pevnej konštrukcii veľkoplošného príbehu, ktorý obdivujú čitatelia každej generácie. Bol sfilmovaný a zaradil sa medzi najúspešnejšie diela storočia. Dom duchov je rozvetvená sága latinsko-americkej rodiny prežívajúcej svoje víťazstvá a pády na pozadí spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných katastrof a ľudských nešťastí. Samotné autorkine priezvisko naznačuje o akú krajinu ide...
Doslov: Isabel Allende a jej Dom duchov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; ságy rodinné; sfilmované romány; próza; čilská literatúra - texty; Allende, Isabel, celým m. Isabel Allende Llona (čílska spisovateľka a zároveň najšítanejšia autorka. Jej diela sú preložené do 27 jazykov. V roku 2010 získala v Čile Národná cenu za literatúru ako štvrtá žena v poradí. * 02.08.1942 Lima, Peru -); Cipár, Miroslav (najvšestrannejší slovenský výtvarník, maliar, grafik, dizajnér, tvorca známkovej grafiky, ilustrátor, činný spoločensky a publicisticky. * 08.01.1935 Vysoká nad Kysucou, Slovensko -)