Ja to zvládnem (All rights reserved) - Mac Donald, Betty, 1908-1958; Kralovičová-Rovenská, Oľga, 1961-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 1993)
Dostať tuberkulózu uprostred života, to je, akoby ste sa vybrali do mesta vybavovať kopu naliehavých záležitostí a zrazil by vás autobus, zdôveruje sa v knihe americkej spisovateľky hlavná hrdinka Betty. Napriek babkinej teórií, že človek dostane tuberkulózu len vtedy, keď neposlúcha, chodí neskoro spať, neumýva si ruky a kamaráti sa so zlými deťmi, Betty tuberkulózu dostala a musí 9 mesiacov stráviť v sanatóriu. Hoci je to pre ňu ťažké obdobie, s poriadnou dávkou humoru a irónie, najmä sebairónie spomína na liečebný režim. Obľúbený humorný štýl autorky ako aj autobiografické skúsenosti, ktoré sú vo všetkých jej knihách, bližšie oboznámia čitateľa s jej skúsenosťou a silou vzdorovať.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dievčenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; tuberkulóza; MacDonald, Betty, vl. m. Anne Elizabeth Campbell Bard (americká spisovateľka, špecialistka na vtipné autobiografické príbehy, 26.3.1908 v Boulder v Colorade - 7.2.1958 v Seattle, Washington); humoristické romány; próza; americká literatúra - texty; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 13 rokov; Kralovičová-Rovenská, Oľga (slovenská prekladateľka, ktorá prekladá už vyše 25 rokov. Začala prekladať z ruského jazyka, skúsila arménčinu a momentálne sa venuje iba angličtine. Preložila už vyše 80 kníh. * 1961 Slovensko -)