Ovad : (The Gadfly) - Voynich, Ethel Lilian, 1864-1960 (Smena, 1963)
Autorka smelo protestuje proti buržoáznej morálke, náboženstvu, ospevuje statočnosť a odhodlanosť talianskych revolucionárov. Život hrdinu románu Arthura Burtona - Ovada to je história zrodu revolucionára, ktorý bojuje za národné zjednotenie a nezávislosť Talianska. Dej sa odohráva v rokoch 1830-1848.