Príbehy, na ktoré svietilo slnce: Báje a povesti starého Egypta, Mezopotámie a Izraela : (Příběhy, na které svítilo slunce) - Petiška, Eduard, 1924-1987; Ďuríčková, Mária, 1919-2004; Štrba, Gabriel, 1932-; Ferková, Hana, 1927-2005 (Pradávne príbehy, 1968)
Kniha zachytáva báje a povesti starého Egypta, Mezopotámie a Izraela. Rozprávajú o tom, ako si starí Egypťania predstavovali zrodenie zeme a ľudí a ako slnce prvý raz vyšlo na svoju púť, ako sa mezopotámsky kráľ Gilgameš vybral hľadať nesmrteľnosť, rozprávajú o nesmiernej potope sveta, Noemovi a jeho arche, o stavbe babylonskej veže a strastiplnej ceste Izraelitov do zasľúbenej zeme, o silákovi Samsonovi, kráľovi Dávidovi a múdrom kráľovi Šalamúnovi. Ďalšie a ďalšie príbehy nám v bájnom rúchu sprítomnia postavy a deje týchto dávnych národov.