Ruky hore! : (Imenem zakona) - Toman, Nikolaj Vladimirovič, 1911-1974 (Stopy, 1965)
Všetci nejasne tušíme, že starý spôsob stopovania a usvedčovania je dnes už asi zastaralý, ale ako je to v skutočnosti ? Ako ovplyvňujú kriminalistiku nové objavy vo vede a technike ? Kniha obsahuje dve poviedky. Jedna - V mene zákona, naznačuje, ako sa v dnešnej kriminalistike využívajú rádioaktívne izotopy, ktoré pomôžu objaviť skryté brilianty, i keby boli pod zemou. V druhej - Made in..., pracovníci strelnice, z ktorej sa odpaľujú rakety, odhalia kybernetického špióna. Je to v literatúre nevšedný špión. Má podobu ježa, sfarbuje sa podľa okolia ako chameleón, fotografuje, vysiela, prijíma. Ako ho zneškodniť, keď nevieme, ako funguje ? Slobodník Čukrejev zahynul, keď ho chcel chytiť. Jež explodoval. A stopovanie predsa korunuje úspech.