Chováme zebričky, pestúnky a ryžovníky - Ambruš, Bystrík, 1950-; Straka, M. (Živočíšna výroba-Knižnica drobnochovateľa, 1987)
Osobne veľký záujem o chov zebričiek, pestúnok a ryžovníkov si vyžiadalo vydanie samostatnej publikácie, ktorá poskytne nielen začínajúcemu chovateľovi, ale aj skúsenému špecialistovi praktické rady a poznatky z chovu týchto zaujímavých drobných operencov. Vo všeobecnej časti sa čitateľ oboznámi so začiatkami chovu vo svete i u nás, s prvými výstavami i s domestifikáciou týchto exotov. Nájdete v nej rady ako založiť chov, ako s vtákmi manipulovať a adaptovať ich na nové prostredie. Dozvie sa o základných zložkách potravy a krmív, oboznámi sa so zariadeniami na chov, rozmnožovaním, ako aj s dedičnosťou. V samostatnej kapitole sa venuje pozornosť prevencii a najčastejším ochoreniam. V špeciálnej časti autori prinášajú stručné charakteristiky zebričiek, pestúnok a ryžovníkov, hovoria o areáloch ich rozšírenia a zaoberajú sa biológiou hniezdenia vo voľnej prírode. Autori podrobne spracovali biológiu správania sa týchto vtákov a najmä ich chov v zajatí.