Doniesol ma bocian? - Strmeňová, Jiřina, 1925- (Mladé letá, 1971)
Každý, každučký človek prišiel na svet tak, že sa narodil. Nikto ho z kameňa nevytesal, nik z hliny neutľapkal, ani z dreva nevystrúhal. Na rovníku, ako na polárnom kruhu, biely priam tak ako čierny či žltý, kráľ celkom tak ako najchudobnejší z najchudobnejších. Kniha odpovedá rozprávkami a všetko sa začína od maličkého malička...