Predtucha : (Předtucha) - Pujmanová, Marie, 1893-1958 (Čajka, 1968)
Profesor odchádza s manželkou na vedecký zjazd do cudziny a trojica detí so starou pestúnkou pociťujú stále silnejšiu predtuchu katastrofy. Dej novely je sústredený do niekoľkých dní nabitých úzkostlivým napätím a dáva ostro vyniknúť ako obidvom bratom, detsky roztomilému Ivanovi a +chemikovi+ Václavovi, tak i ich sestre Jarmile, ktorá prežíva kritické chvíle svojej puberty a pod dojmom hroziaceho nešťastia sa mení z dievčiny v ženu. K nešťastiu o vlások nedochádza a príbeh vyúsťuje v oslobodzujúci pocit pevnej rodinnej súdržnosti. Osobitý jazyk pomáha skvelo dokresľovať psychologickú vyhranenosť postáv.