Záhady starej pevnosti - Repko, Jozef, 1940- (Osveta, 1991)
Siedmaci Tomáš a Marek a ich mladšia sestra Petra bývajú v horárni, pod vrchom Drapír .Ich nepriatelia Macháčovci nájdu na Drapíri kovové náradie a ozdoby zo stredoveku a idú to oznámiť do múzea v dedine .Archeologička Ivana ktorú tam poslali z múzea objaví v jame zachovalú mužskú ruku v ktorej je meč, ktorý vyzerá tiež nepoškodene. Zavolajú poručíka Petíka. Keď príde tak tam objaví už len spráchnivené kosti a zhrdzavený meč. Dvojčatá a Petra si to nevedia vysvetliť, preto chcú túto záhadu vyriešiť. Chodia neustále na Drapír a sledujú čo sa tam deje. V jeden deň objavia zvláštny predmet ktorý má tvar kužeľa a je zo zvláštneho kovu. Pred ich očami sa vznesie do vzduchu a zmizne v oblakoch. Chlapcom to nik nechce uveriť a všetci sa im posmievajú. Rodičia im zakázali chodiť na Drapír ale oni neposlúchnu a stále naň chodia. Raz keď zas idú na Drapír uvidia stredovekú hradbu a stredovekých ľudí a bojovníkov. V dedine sa zjavý vysoký muž v čiernom ktorý tvrdí, že je archeológ. Všade hľadá chlapcov. Keď ich nájde vy