Cholera - Nižnanský, Jožo, 1903-1976 (Mladé letá, 1964)
Populárne dobrodružne-historická próza Jozefa Nižňanského je u čitateľov stále obľúbená. Aj v tomto diele autor zúročil svoje nadanie pre nečakané zvraty, reťazové zápletky aj milostné scény. Popisuje skutočnej historickej udalosti - sedliacke povstanie na Slovenskom v roku 1831 proti útlaku šľachty. Ukazuje biedu a tragédiu ľudu zosilnenou všadeprítomnou, masovo rozšírenú a nevyliečiteľnou chorobou. Na pozadí týchto dramatických udalostí sa odohráva milostný trojuholník krásavice Magdy Broškové, švárneho nadporučíka a statočného Michala Hudák. Román svojou formou pôsobí dramatický, je plný vzruchu a nevšedných situácii, v ktorej výstižným spôsobom približuje čitateľovi všade prítomnou politiku a morálny rozklad vtedajšej spoločnosti. V záverečnej kapitole knihy sú zaujímavé záznamy o tragickom konci vzbúrencov.