Dobrodružstvá Mórica Beňovského - Nižnanský, Jožo, 1903-1976 (Mladé letá, 1966)
Kniha približuje životné osudy známeho slovenského dobrodruha Beňovského, a dobu a udalosti, ktoré sa udiali v časoch, v ktorých žil. Narodil sa v 18. storočí vo Vŕbovom. Bojoval proti cárizmu v Poľsku, odtiaľto bol poslaný do vyhnanstva na Kamčatku, odkiaľ sa po mnohých dobrodružstvách dostal a po mori sa vrátil späť do Európy. Nakoniec zakotvil na Madagaskare, kde ako štyridsiatnik tragicky umrel.