V púšti a pralese : (W pustyni i w puszczy) - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Klub mladých čitateľov, 1969)
Dobrodružný historický román, odohrávajúci sa v severnej Afrike na sklonku 19. storočia. V tomto období bola severná Afrika úplne podrobená cudzím krajinám ako kolónie. Najväčšiu časť ovládalo Anglicko. Kniha opisuje dobrodružné putovanie poľského chlapca a anglického dievčatka africkou divočinou po ich úteku zo zajatia arabských povstalcov. Podnetom na napísanie románu sa stala skutočná udalosť, ktorá sa stala pri stavbe Suezského prieplavu. Autor v románe vyzdvihuje statočnosť, odvahu a lásku medzi deťmi.